28 Ekim 2010 Perşembe

PRATİK DİKİŞ-ETEK

Ne zamandır pratik dikişle ilgili tüyolar vereceğimden bahsediyorum ama henüz tam manasıyla harekete geçebilmiş değildim.Gün bugündür o zaman.
Pratik dikişte esas olan kalıp değil kalıplaşmış formüllerdir ve bu formülleri iyice yerleştirdikten sonra kalıpsız olarak istediğimiz modeli biçebilmek mümkündür.İlk konumuz etek olsun istiyorum her kursta da etekten başlanır ya derse :)Peki etek biçkisinin formülü nedir?
Bel ve basen ölçüsü alınır ve 4'e bölünür.Eteğimiz pensli olacaksa eğer bölünen bel ölçüsüne 3 cm ilave edilir.
Bel=64:4=16+3=19 cm
Basen=96:4=24 cm

Kumaşın üzerinde elde edeceğimiz çizim böyle oluyor.Pensi nasıl ayarlayacağımızıda söyliyim.Belin ortasını işaretliyip aşağıya doğru 8-10 cm arası çizgi çekip pens şeklini veriyoruz.resimdeki basen kısmının eğikliğini dikiş malzemeleri ve ölçü almak postumda gösterdiğim eğri riga ile veriyoruz.Yine ölçü almakla ilgili yazım içinde bu posttan faydalanabilirsiniz.
Çan etek diye tabir ettiğimiz,etekleri hafif açılan model için basenimizin 4'e bölünmüş ölçüsüne misal bizimki 24 cm bu ölçüye 10 cm ilave edip etek bolluğunu ayarlıyoruz.Resimdeki gibi kalem etek istiyorsak dışa değilde içe doğru girme yapıp bu görüntüyü elde edebilirz.


Şimdilik bu kadar yazıyorum,bilmiyorum nasıl bir anlatım sergiledim faydalı olucak mı merak ediyorum.Mail veya yorumlarınızda nasıl olduğunu yada olması gerekeni paylaşırsanız sevinirim.İstediğiniz modelleri de paylaşabilirsiniz.Hatta bu yöntemlerle diktiklerinizin fotoğraflarını bana yollayabilir,beraber daha interaktif postlar yapabiliriz .

3 yorum:

nihalasli dedi ki...

bu tarz etekleri ck seviyorum.Cok hos duruyorlar bence.

Rumeysa dedi ki...

harika başladık demek! :)
şimdilik ne yazık ki teorik bilgiyi edineceğim senden artık yaza faliyete gecerim inşallah evime gidince..:) bir de kumaş toplamalı İstanbuldan..:)

SİHİR dedi ki...

nihalasli:evet hoşlar tabi böyle kalem gibi olmak lazım...:)

Rumeysa: evet şükür başladık:) dikeceklerini kesinlikle görmek istiyorum.kimbilir ne kumaşlar çıkar oradan....

Related Posts with Thumbnails